Lekapcsolták a Swiftek miskolci rémét

Megosztás

Több mint tíz autót rámolt ki a tettes, emellett helyi szállodákból háromszor is fizetés nélkül távozott.

Április 26-án feltörtek Miskolcon egy koros Mazdát, egy héttel később pedig egy régebbi évjáratú Suzuki Swiftet, másnap pedig egy újabb, hasonló korú Swiftet, és a sorozat folytatódott – számolt be róla a rendőrség honlapja. Május 14-ig tíz Swiftet rámoltak ki, az említett Mazdát is hasonló módszerrel és egyező ujjnyomokkal. A magányos elkövető mindent vitt, ami értékes és mozdítható volt: pénzt, hangszórót, fülhallgatót, de üdítőt is.

– Miskolc olyan szegleteiben tört fel riasztóval nem rendelkező, régebbi évjáratú autókat, amelyeket nem fedett le térfigyelő, és mivel a bűncselekményeket jellemzően éjjel 10 és hajnali 1 óra között követte el, a szóba jöhető biztonsági kamerák felvételei sem szolgáltak olyan támponttal, amin el tudtunk volna indulni… egészen május 7-ig – foglalta össze Bukszár Zsolt hadnagy, a Miskolci Rendőrkapitányság vagyonvédelmi és általános ügyek alosztály főnyomozója.

– Ez a távoli kamerafelvétel is homályos volt, de a közvilágítás fényében néhány pillanatra olyan jól látszott a férfi ruházata, hogy így már a környékbeli térfigyelők felvételeit is érdemes volt végignézni, amit csapatmunkában csináltunk. Amikor valakinek az alosztályon jutott rá ideje, ment a videószobába. Ez egy héten át tartott, de meglett az eredménye. Meglepetésünkre az elkövető a belvárosi sétálóutcán is átgyalogolt, és ott olyan jó minőségű kockák készültek róla, hogy amikor a kimerevített arcmását szétküldtem a bűnügyi osztályon, az egyik kolléga azonosította.

K. György elfogása sem volt egyszerű: – Múlt ősszel elkötött egy Citroen Berlingót járó motorral az egyik Testvériség utcai pékség elől, utána hátrahagyta. Ezt a bűncselekményt nem egyedül követte el. Onnan tudjuk, hogy ő biztosan a járműben ült, mert benne felejtette a kabátját, melynek a zsebében megtaláltuk vezetői engedélyét. Kollégáim azóta többször is keresték, de nem volt fellelhető. Valószínűnek tűnt, hogy egyik miskolci rokonánál húzta meg magát, és egy ilyen személy otthonában sikerült elfognunk május 16-án. Nem tanúsított ellenállást, a kutatás során pedig megtaláltuk a legutóbbi kocsifeltörés során viselt ruháit – magyarázta a hadnagy, hozzátéve, hogy K. Györgyöt vizsgálati osztályos kollégái is keresték, mert három városi szállodából is fizetés nélkül távozott. Ezekben a hotelekben jellemzően két-három napot töltött a barátnőjével. Igénybe vettek különféle szolgáltatásokat, a fogyasztásukat pedig a szoba számlájára íratták, majd miután a nő elment, K. György kilépett cigizni, és ekkor látták utoljára.

Az őrizetbe vett férfi együttműködött: – Tizenegy rendbeli gépjárműfeltöréssel, háromrendbeli csalással és gépjármű önkényes elvételével is meggyanúsítottuk, ő pedig mindegyik bűncselekmény elkövetését beismerte. Azt mondta, rossz időszaka volt – vázolta Bukszár Zsolt. – Korábban külföldön dolgozott, majd miután visszatért Magyarországra, alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Budapesten szállókban lakott, innen jött az ötlet, hogy ezt Miskolcon is megcsinálja, csak fizetés nélkül. Hozzávetőleg 50 ezer forintot lopott el, és azok a tárgyak is érhetnek ennyit, amiket a kocsikból magával vitt, de az bizonyos, hogy ennél nagyságrenddel nagyobb kárt és veszteséget okozott. Ennek megállapítása még zajlik.

A bíróság elrendelte K. György letartóztatását.

Kapcsolódó cikkek